Neveikiančius juridinius asmenis likviduoti bus paprasčiau

2014-07-21 11:24   Peržiūros : 84   Spausdinti


Seimas plenariniame posėdyje priėmė Civilinio kodekso ir lydimųjų teisės aktų pataisas, kuriomis nutarta supaprastinti neveikiančių juridinių asmenų likvidavimą. Už Civilinio kodekso pakeitimus balsavo 86 Seimo nariai, prieš balsavusių nebuvo, susilaikė 2 parlamentarai.


Pagal naują teisinį reguliavimą likvidavimo procedūros bus pradedamos ne teismine tvarka, o kai atsiras Civiliniame kodekse nustatytos nurodytos aplinkybės. Pasak pataisų iniciatoriaus teisingumo ministro Juozo Bernatonio, Juridinių asmenų registre yra įregistruota daugiau kaip 26 tūkst. juridinių asmenų, kurie neteikia finansinės atskaitomybės dokumentų. トTokių juridinių asmenų administravimas ir jų likvidavimas teisine tvarka valstybei brangiai kainuoja", - teigė J. Bernatonis.

Juridinis asmuo, kuris prieštaraus dėl likvidavimo, turės pateikti veiklą įrodančius dokumentus. Per tris mėnesius nuo pranešimo apie numatomą inicijuoti juridinio asmens likvidavimą išsiuntimo ar viešo paskelbimo nepateikus nurodytų dokumentų bus pradedamos likvidavimo procedūros. トTokių juridinių asmenų likvidavimo procedūros bus pradedamos ir vykdomos Juridinių asmenų registro nuostatų nustatyta tvarka. <...> Nauju reguliavimu bus supaprastintos neveikiančių juridinių asmenų likvidavimo procedūros, sumažės teisėjų darbo krūvis, bus sutaupyta biudžeto lėšų, nes nereikės administruoti neveikiančių juridinių asmenų mokesčių ir kitų įmokų", - teigiama aiškinamajame rašte.


Priimtos pataisos, kurios supaprastina neveikiančių juridinių asmenų likvidavimą, galios ir politinėms partijos. Pagal teisės akto pakeitimus, jei politinė partija vienerius metus iš eilės nepateiks savo narių sąrašo, Teisingumo ministerija apie tai informuos Juridinių asmenų registro tvarkytoją, kuris galės pradėti likvidavimo procedūras. Aiškinamajame rašte tvirtinama, kad politinė partija, turinti likviduojamos politinės partijos statusą, negalėtų dalyvauti rinkimuose ir gauti lėšų veiklai finansuoti.


Visasverslas.lt pristato