Ar krematoriumas Lietuvoje atpigins laidojimo paslaugas?

2009-06-14 09:57   Peržiūros : 2450   Spausdinti


Statistikos departamento duomenimis, 2008 metais Lietuvoje mirė 43,8 tūkst. žmonių. Visus juos reikia tinkamai palaidoti, tai yra - skirti vietą kapinėse. Nors žmogui gimus, vietą kapinėse jam garantuoja Lietuvos Respublikos Konstitucija, visgi, ypač didžiuosiuose šalies miestuose, susiduriama su kapinių plėtros problema - trūksta vietos. Miesto plėtros specialistai ne kartą užsiminė, jog šį klausimą padėtų išspręsti kremavimo kaip laidojimo būdo įtvirtinimas. Pasaulinėje praktikoje daugiau nei šimtmetį plačiai naudojama tradicija atsisveikinti su mirusiuoju kremuojant. Tai laidojimo būdas, kurį galima pavadinti šiuolaikinės ekologijos tendencija ir laidojimo vietos ekonomija.Kremacija 100 kartų sumažina laidojimo plotą, o palaikų mineralizacijos terminas yra sumažinamas nuo 50 metų iki 1 valandos.

Ar krematoriumas Lietuvoje atpigins laidojimo paslaugas?

Kremavimo procesas

Apie būtinybę statyti krematoriumą Lietuvoje kalbama jau ne vieneri metai. Jį ketinta statyti Kaune, Šiauliuose, Elektrėnuose, tačiau situacija tokia pati - vienintelis egzistuojantis seniai reikalavimų neatitinkantis krematoriumas yra Medicinos akademijoje Kaune. Tiesa, neseniai spaudai išplatintame pranešime sakoma, jog Kėdainių savivaldybė pasirašė investicinę sutartį dėl pirmojo Lietuvoje krematoriumo statybos ir šis turėtų pradėti veikti kitų metų pirmoje pusėje. Tačiau kaip sako lietuvių patarlė - „neskaičiuokime viščiukų be rudens".

Kas trukdo turėti šiuolaikišką savo krematoriumą? Kodėl nelaimės ištikti artimieji, norintys išpildyti velionio valią būti po mirties sudegintu, turi blaškytis po kaimynines šalis Latviją, Baltarusiją, Lenkiją, Rusiją?

„Jokių ypatingų problemų nuvežti velionio kūną kremuoti į gretimas šalis neiškyla, - teigia ritualines paslaugas teikiančios įmonės UAB „Lakrima" generalinis direktorius Sigitas Mickus, - tačiau savaime suprantama, jog turėti krematoriumą savo šalyje būtų kur kas geriau. Visgi šiokių tokių nepatogumų atsiranda, be to, laidojimo kaina kyla vien dėl transportavimo išlaidų. Reikalingas suformuotas valstybės požiūris į šį klausimą. Investicijų reikia daug, grąža nebūtų didelė, todėl ši verslo šaka turėtų būti remiama".

Neoficialiais skaičiavimais, kūno kremavimas ir pervežimas į kaimyninę šalį kainuoja apie 4-5 tūkst. litų.

Remiantis Vokietijos ir kitų Europos valstybių patirtimi, galima numatyti, jog Lietuvoje būtų kremuojama apie 10 proc. mirusiųjų. Specialistai sako, jog viena krematoriumo krosnis per metus sudegina apie 2400 mirusiųjų kūnų. Atsižvelgiant į per metus mirštančių skaičių ir procentą, kiek iš jų pareikštų valią po mirties būti sudeginti, nesunku apskaičiuoti, jog Lietuvai reikėtų daugiau nei vienos krosnies.

Kremavimo krosnis

Krematoriumo krosnis

Kremavimo krosnies veikimo principas

Krematoriumas Lietuvoje - kai to užsinorės tautiečiai

„Kada Lietuvoje atsiras krematoriumas"? - uždavėme klausimą Lietuvos ritualinių paslaugų asociacijos prezidentui Vitalijui Gasperovičiui. „Kai to užsinorės patys tautiečiai", - išgirdome atsakymą.

Anot p. V. Gasperovičiaus, verslininkai pinigų tam rastų, tačiau krematoriumų statybą Lietuvoje sustabdo mūsų pačių žmonės ir nežinojimas.

Trumpam nusikelkime į praeitį. Nors kremacija žinoma dar nuo neolito, Baltų kraštuose ir Lietuvoje mirusiųjų deginimas paplito I tūkstantmečio iki m.e. viduryje. I a.-II a. mirusiuosius imta laidoti nedegintus. V a-IX a. mirusiųjų deginimo paprotys vėl plito, įsigalėjo ir gyvavo iki XIII-XIVa. Sudegintus mirusiuosius mūsų protėviai laidodavo pilkapiuose arba kapinynuose, jų palaikus suberdami į duobutę ar išbarstydami kapo duobėje.

Kremavimas senovėje

Primityvus kremavimas

Kas buvo savaime suprantama mūsų senoliams, mums šiandien kelia daug klausimų, prieštaravimų ir nuogąstavimų.

Tik prakalbus apie ketinimą statyti krematoriumą kokiame nors rajone, nedelsiant sukyla tos vietovės gyventojai. Žmonių nepasitenkinimą galima suprasti, tačiau reikia pripažinti, kad jis dažniausiai kyla vien dėl informacijos stokos. Žmonės įsivaizduoja, jog apylinkėse tvyrotų baisi smarvė, pro kaminą virstų juodi dūmai. Dažnai vyresnio amžiaus žmonės pateikia įsivaizdavimų, kurie primena siaubo filmų scenarijus. Apie tai, jog pagal šiuolaikines technologijas įrengti krematoriumai yra absoliučiai netaršūs objektai, gyventojai girdėti net nenori.

Kiek buvo kalbėta apie krematoriumų statymą Lietuvoje, jų lokalizacija buvo numatoma atokiau nuo miesto, nors daugelyje pasaulio šalių krematoriumai statomi gyvenamuosiuose rajonuose vos kelių šimtų metrų atstumu nuo namų. Miestelėnai paprastai net neįtaria gyvenantys šalia krematoriumų, nes nei kvapo, nei virstančių dūmų nėra. Beje, kai kurie krematoriumai (pvz. krematoriumas, įkurtas Berlyno centre) šildo visą gyvenamąjį kvartalą nemokamai. Danijoje krematoriumų išskiriama šiluma panaudojama bažnyčioms šiltinti.

Gamtinėmis dujomis kūrenamų krosnių temperatūra siekia 1000 laipsnių, šiluma yra išmetama į atmosferą. Kodėl energiją švaistyti, jeigu ją galima panaudoti? Todėl krematoriumų generuojama šiluma kai kuriose valstybėse panaudojama racionaliai. Gal tai puiki galimybė ir Lietuvai?

Krematoriumų reikia jau šiandien

Pasaulyje krematoriumai pradėti sparčiai statyti po Antrojo pasaulinio karo. Daugiausia jų pastatyta Japonijoje, kur kiekvienas žemės lopinėlis didelės vertės. Dėl šios priežasties Japonija iki šiol turi daugiausiai krematoriumų. Čia kremuojama apie 98% visų mirusiųjų. Čekijos Respublikoje kremuojama 95% mirusiųkų, Jungtinėje Karalystėje - 69%, Danijoje - 68%, Švedijoje - 64%, Šveicarijoje 61%.

Kodėl krematoriumas Lietuvoje reikalingas jau šiandien:

  • taupytumėme erdvę - mažindami žemės tradiciniam užkasimui plotus iki 50-100 kartų;
  • gerintume miesto ekologiją, mažintume sanitarinę-ekologinę įtampą;
  • išvengtume kapinių vandalizmo, vagysčių;
  • gerintume meninį-estetinį laidotuvių lygį;
  • galėtumėme organizuoti šeimyninius sklypus ar pasinaudoti senomis kapinėmis, laidojant urnas į jau esančius kapus;
  • būtų išplėstas laidojimo paslaugų visuomenei sąrašas, kaip piliečiai tūrėtume teisę laisvai pasirinkti laidojimo rūšį.

Kolumbariumas

Kolumbariumas leistų sumažinti tradiciniam laidijimui skirtus plotus iki 50-100 kartų

Kremavimo urnos

Kremavimo urnos

Ritualinių paslaugų teikėjai abejoja, ar krematoriumai sumažintų laidojimo išlaidas, tačiau pripažįsta, jog tai žymiai pagerintų sanitarines-ekologines sąlygas mieste ir jo apylinkėse, taip pat leistų piliečiams teikti kremavimo paslaugas - laidojimo būdą, atitinkantį XXI amžiaus technologinę pažangą.

Vilma Galminaitė, Rūta Šantaraitė

Už suteiktą informaciją dėkojame Lietuvos ritualinių paslaugų asociacijai

Lietuvos ritualinių paslaugų asociacija

Verslo gido Visasverslas.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "IKS" sutikimo draudžiama.


Kategorijos: Finansai, Teisė, įstatymai, sutartys
Komentarai
Unknown_user_thumb
obuolys

Siaip tai keista, kad iki siol del tokio isties svarbaus dalyko nesutariama tiek metu. Truksta zemes kapinems, kalasi savivaldybes su zmonem (skaiciau, kad kauno raj. berods, zmogelis nesitikejo kad valdzia ims kazka daryti su kapinem skirta zeme ir ja uzsejo)...

2009-06-10 14:35
Unknown_user_thumb
zalgiris

na sis budas man tai daug civilizuotesnis atrodo, bet gi pas mus LT greitai priimami sprendimai tam kas valdziai naudinga, o kas zmoniu labui reikalinga, vilkinama metu metus

2009-06-10 15:01
Unknown_user_thumb
natalija76

pagaliau ir Lietuvoje bus galimybe kremuoti, seniai to reikejo.

2009-06-10 15:14
Unknown_user_thumb
oleg.nnn

noreciau,kad mane kremuotu. Civilizuotai ir tvarkingai atrodo viskas. O galima ir be tos urnos apseiti. Pelenus isbarstyti grazioje vietoje ir baigta...nei tu kapu sodinti laistyti, nei kokio vargo....

2009-06-10 15:22
Unknown_user_thumb
silvija

keiciasi laikai - keiciasi ir laidojimo budai. Gaila, kad i Lietuvoje viskas taip sukiai ir ilgai igyvendinama. Turbut ne vienas jau Latvijos krematoriumo paslaugomis naudojosi ir ten pinigus paliko, dar ir laiko sugaiso kol veziojo

2009-06-10 15:31
Unknown_user_thumb
nafania

Sveikintina. Kiek islaidu artimieji paskui kiekvienais metais turi. O cia pelenelius i urnele ir ramu. Atejai prie lentynos, alalio atsikimsai ir uzsveikinai. Ir velionio atminimas gyvesnis ir nereikia jokiu ten "aksesuaru" tyst i tuos kapus. As UZ. Dedu pliusa :)

2009-06-10 15:31
Images
Petraitis

girdėjau,jog kremuotis lyg ir pigiau Latvijoje kainuoja - apie stuką litų, ne 4 ar 5..

2009-06-11 08:42
Corbis nuotr.

Kaip planuoti asmeninį biudžetą?

Kaip teisingai suplanuoti savo biudžetą ir išvengti finansinių sunkumų. 

Kokias galimybes atveria ekonominės krizės

Kokias galimybes atveria ekonominės krizės

Kaip laimėti ekonominės krizės metu, kas, kaip ir kodėl laimi ekonomikai lėtėjant ir smunkant. 

Kaip gauti būsto paskolą

Kaip gauti būsto paskolą

Būsto paskolos gavimo procedūros, dokumentai reikalingi gauti būsto paskolai 

Kaip tapti savarankišku investuotoju

Kaip tapti savarankišku investuotoju

Nuo ko pradėti investavimą, kokias klaidas daro pradedantys investuotojai, investavimo priemonės 

Vorenas Bafetas

Voreno Bafeto patarimai investuotojams

Investuotojas turėtų elgtis taip, lyg jam visam gyvenimui būtų duota kortelė, leidžianti padaryti tik dvidešimt sprendimų. 

Investavimo priemonės

Investavimo priemonės

Kaip investuoti pinigus, geriausios ir populiariausios investavimo priemonės 

Affiliate rinkodara

Tarpininkavimo (affiliate) rinkodara

Kaip uždirbti iš affiliate rinkodaros, papildomas uždarbis turinio kūrėjams 

Tinklinis marketingas

Tinklinis marketingas

Ar įmanoma panaudoti tinklinį marketingą versle, prekių pardavimas tinklinio marketingo būdu 

Mokesciu deklaracijos

Mokesčių deklaracijos

Mokesčių deklaracijų teikimas. Kokius mokesčius ir kaip privalo deklaruoti kiekviena įmonė? 

Arvydas Avulis

10 milijonieriaus Arvydo Avulio patarimų, kaip pradėti verslą

Ketinate kurti verslą? Nuosavas verslas yra jūsų svajonė? Būtinai sužinokite neįkainojamus vieno turtingiausių Lietuvos žmonių patarimus! 

buhalterinės apskaitos programa

Geriausia buhalterinės apskaitos programa

Kaip išsirinkti geriausią buhalterinės apskaitos programą, kaip pritaikyti buhelterinę programą įmonei 

Kaip įvertinti verslą

Kaip įvertinti verslą?

Įmonės ar verslo įvertinimo kriterijai, kas kelia, o kas mažina įmonės vertę? 

kaip išsaugoti verslą krizės metu

Kaip išsaugoti verslą krizės metu

Kaip elgtis krizės metu, kaip vystyti verslą per krizę, pirkėjo elgsena krizėje 

atostogu biudzetas

Kaip tinkamai planuoti atostogų biudžetą?

Atostogos - džiugus ir daugelio laukiamas metas, tačiau, pagalvojus apie pinigų kiekį reikalingą savo ar šeimos atostogų vizijoms įgyvendinti, atostogų planavimas iš malonumo greitai virsta galvos skausmu. 

© Monalyn Gracia/Corbis

Už ką vartotojas pasirengęs mokėti maksimalią pinigų sumą?

Kodėl vienus produktus galima parduoti brangiau nei tuo metu rinkoje esančius analogus. Kuo čia dėtas pasakymas "elitinis". 

Temą atitinkančios įmonės kataloge:


1 2 3 4 5 ... 13
1 2 3
Kompanijų produkcija
Žalų administravimo, turto vertinimo, sugadinto turto vertinimo, audito paslaugos
Žalų administravimo, turto vertinimo, sugadinto turto vertinimo paslaugos

Žalų administravimo, turto vertinimo, sugadinto turto rea...

Turto vertinimas
Turto vertinimas

Kilnojamo ir nekilnojamo turto vertinimas

Žalų administravimas
Žalų administravimas

Žalų administravimo paslaugos

Finansinės apskaitos valdymas
Finansinės apskaitos valdymas

Finansinės apskaitos valdymo modulis

Buhalterinės apskaitos paslaugos
Buhalterinės apskaitos paslaugos

Buhalterinės apskaitos paslaugos

Finansinės konsultacijos
Finansinės konsultacijos

Konsultacijos finansiniais klausimais, finansinė konsulta...

Kreditinės-finansinės ataskaitos užsakymas
Kreditinės-finansinės ataskaitos užsakymas

Kreditinės-finansinės ataskaitos

Verslo konsultacijos
Verslo konsultacijos

Konsultacijos, informacija ir praktiniai patarimai

Buhalterinės apskaitos kursai Kaune
Buhalterių kursai Kaune

Buhalterinės apskaitos kursai Kaune, buhalterio kvalifika...

Mažųjų Bendrijų apskaita ir valdymas

MB valdymo ir apskaitos kursai. Akcija!

1 2 3