Plekšnių žvejyba nuo kranto
Plekšnių žvejyba Baltijos jūros paplūdimiuose Surf tipo meškerėmis daugiau
Užsisakykite ANONSAS.LT naujienlaiškį.
„Valgau, kad gyvenčiau, o ne gyvenu, kad valgyčiau" - tokia savo nuomone pradedu šį trumpą, pažintinį straipsnį apie vegetarizmą.
Atsisakyti mėsos prieš keletą metų nusprendžiau ne dėl mados, ne iš didelio gailesčio gyvūnams, o sužinojusi seniai mokslininkų patvirtintą faktą, jog gyvūno mirties baimė ir siaubas persiduoda į jo mėsą. Dėl šios priežasties, vartojant mėsą: didėja agresija, pyktis, sunkiau valdomos emocijos. Mano nuomone, veržliame pasaulyje didžiausia vertybe tampa būtent vidinė ramybė ir ramus protas.
Domintis vegetarine mityba, palaipsniui augo ir moralinė atsakomybė prieš gyvūnus, siekis gerinti savo sveikatą.
Būti vegetaru ar ne - amžinas klausimas, kuris, matyt, bus svarstomas tol, kol gyvuos žmonija.
Dėl vieno su vegetarinės kavinės „Žaliasis bambukas" savininke Rūta Kazickiene neabejojame - kiekvieno apsisprendimas yra jo teisė. Žalinga manyti, jog taip, kaip gyveni pats yra teisingausias kelias.
Palikę etinius ir religinius aspektus, atsigręžkime į tai, kas svarbiausia - sveikatą.
Dažniausiai mėsą valgantys žmonės baiminasi, jog pasirinkę vegetarišką mitybą, negaus organizmui būtinų medžiagų, ypatingai baltymų, trūks energijos, susirgs mažakraujyste. Tačiau tos pačios bėdos gali ištikti ir valgant gyvulinės kilmės, nesubalansuotą ir nepakankamai vertingą maistą.
Ar taip įsivaizduojate vegetaro šaldytuvą?/ Nuotr. Corbis
Kūno poreikius patenkina 5 rūšių elementai: baltymai, angliavandeniai, mineralai, riebalai ir vitaminai. Jų visų yra vegetarinėje mityboje, svarbu tinkamai subalansuoti ir žinoti, jog svarbiausia ne kiekybė, o kokybė. Tad organizmą baltymais aprūpinsite, valgydami pieno produktus, ankštinius augalus, riešutus, sėklas.
Atsisakykite nenatūralių, chemikalais ir pesticidais apdorotų maisto produktų. Neperdirbkite, nerafinuokite ir per ilgai neapdorokite maisto termiškai - sunaikinsite didžiąją dalį jo vertės.
Amerikos dietologų asociacija (American Dietetic Association) vieningai remia vegetarišką dietą tvirtindami, jog subalansuotas augalinis maistas padeda išvengti daugelio lėtinių ligų. Be to, amerikiečiai teigia, jog tokia mityba naudinga ir nėščioms ir maitinančioms moterims, ir vaikams, ir senjorams.
Pateikiame Jums rekomendacinio pobūdžio vegetarišką mitybos piramidę.
Piramidės pagrindas - neskaldytų grūdų maisto produktai (kvietinė duona, avižiniai dribsniai, grikiai, nevalyti ryžiai). Šiuos maisto produktus reikėtų valgyti per pusryčius, pietus ir vakarienę. Juose yra angliavandenių, baltymų, mineralų, vitaminų ir ląstelienos.
Aukštyn kylant - baltymais turtingi produktai (pupos, riešutai). Ypatingai graikiški riešutai - nepamainomas riebiųjų rūgščių šaltinis. Pupelėse daug geležies ir cinko.
Aukščiau yra daržovės. Tamsiai žalios ir lapinės daržovės turi daug geležies ir kalcio, geltonos ir raudonos - karotinoidų šaltiniai.
Vaisiai yra aukščiau daržovių. Jų reikėtų valgyti saikingiau.
Piramidės viršūnėje - augalinis aliejus, turtingas nepakeičiamomis riebalų rūgštimis. Dienos norma - vienas ar du šaukštai. Į nurodytą kiekį įskaitomas ir aliejus, kuris vartojamas salotoms gardinti ar maisto ruošimui.
Vienas pirmųjų klausimų, kuriuos užduoda žmogus, sužinojęs, jog priešais jį vegetaras - „tai ką jūs valgote?" Atsakymas, jog vegetarai gamina skanius, kvapnius patiekalus: užkandžius, sriubas, antruosius patiekalus, desertus be kiaušinių dažnai kelia nuostabą.
Vegetariški patiekalai ir sveiki, ir skanūs/ Nuotr. Corbis
Užeikite papietauti į vegetarinę kavinę „Žaliasis bambukas" ir nustebsite, kokia turtinga skoniais vegetariška mityba! Noriu būtinai paminėti, jog čia maistas itin šviežias, jokių šaldytų ar perdirbtų produktų. Jeigu pasiseks, dar turėsite galimybę įsigyti samosų, naminės bemielės duonos, lydyto sviesto ghi ir kitų gėrybių.
RECEPTAI
Indiški pyragėliai su daržovėmis - samosai
Reikės:
400 g miltų
1/2 a.š. druskos
100g "ghi" arba paprasto sviesto
2/3 puod. šalto vandens
2-3 morkos
2-3 pomidorai
1 paprika
4 šaukšati "ghi" arba aliejaus
kmynų
ožragės sėklų arba lapų
imbiero
kurkumos
maltos kalendros
asafetidos
juodųjų pipirų
aliejaus arba "ghi" kepimui gruzdintuvėje
Tešla: į dubenį suberti miltus ir druską, užpilti tirpintu paprastu sviestu arba "ghi". Pirštų galais įtrinti sviestą į miltus, įpilti vandens ir minkyti tešlą. Minkyti tol, kol nelips prie rankų.
Įdaras: į keptuvę įdėti truputį sviesto ir pakepinti priekonius, pradžioje ožragę ir kmynus, vėliau kitus. Tada sudėti tarkuotas morkas ir kepti tol, kol visiškai sukeps ir neliks skysčio, tada įdėti supjaustytą papriką ir pomidorą ir dar šiek tiek pakepinti.
Paviršių, ant kurio bus kočiojama, pabarstyti miltais. Padalinti tešlą į 10 rutuliukų, kiekvieną rutuliuką iškočioti į 15cm skersmens apskritą blyną. Perpjauti blyną pusiau. Tiesųjį pusrutulio kraštą sudrėkinti nuo centro iki vieno galo. Pusrutulį perlenkti, kad gautųsi piltuvėlis. Sausą kraštą stipriai prispausti prie drėgno, kad gerai suliptų. Du trečdalius piltuvėlio pripildyti įdaro. Po to plyšį užspausti ir sukant užlankstyti klostėmis.
Kaip gaminti pyragėlį, išmoksite, pažiūrėję šį videofilmuką.
Gilioje keptuvėje įkaitinti "ghi" arba aliejų. Iš karto kepti po kelias samosas. Dažnai vartant kepkite apie 8min. Palikti nuvarvėti.
Avižinių dribsnių blyneliai su pievagrybiais
Reikės:
1,5 stiklinės avižinių dribsnių,
1 stiklinės paprasto ar sojų pieno,
1 svogūno,
200 g pievagrybių,
2 kiaušinių,
pipirų,
druskos.
Paruošimas: avižinius dribsnius užplikyti verdančiu pienu ir palikti brinkti maždaug apie 1val.
Svogūnus ir pievagrybius smulkiai supjaustyti, sumaišyti su jau išbrinkusiais dribsniais, įmušti kiaušinius, suberti prieskonius ir viską išmaišyti. Tešla turi būti tiršta ir klampi.
Šaukštu formuoti blynus ir kepti orkaitėje (180 laipsnių apie 20min.) arba keptuvėje.
Skanu su jogurtu, grietinės ar varškės padažu.
Daržovių ir fetos sūrio pyragas
Reikės:
Tešlai:1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus,
240 ml vandens,
1,5 arbatinio šaukštelio druskos,
480 g miltų,
1 arbatinio šaukštelio sausų mielių.
Įdarui: 450 g žalios cukinijos,
200 g fetos sūrio,
200 g prinokusio pomidoro
200 g svogūno
truputį druskos,
raudonėlio.
Tešlai visus ingredientus sumaišyti ir visą darbą palikti duonkepei. Jeigu jos nėra, nusipirkti mielinės tešlos jau paruoštos arba pasigaminti įprastu būdu.
Cukiniją supjaustyti maždaug centimetro dydžio gabaliukais. Iš pomidoro išimti sėklytes ir smulkiai sukapoti.
Svogūną nulupti ir supjaustyti kuo mažesniais gabaliukais ir šiek tiek pakepinti keptuvėje.
Fetą sutrupinti arba supjaustyti nedideliais gabalėliais.
Apvalų kepimo indą (apie 33cm skersmens) šiek tiek patepti aliejumi.
Iškočioti šiek tiek didesni nei forma lakštą ir tiesti į indą. Tešla turi išlįsti pro kraštus. Dėti cukiniją, pomidorus, svogūnus. Beriame druskos, galima ir pipirų. Ant viršaus dedame sūrio gabaliukus. Viską šiek tiek paspaudžiame.
Kepti 190º - 200ºC įkaitintoje orkaitėje apie 30 - 40 minučių.
Tinka su majonezu.
V. G.
Laisvalaikio gido anonsas.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "IKS" sutikimo draudžiama.
Norėdami komentuoti ir vertinti - prisijunkite arba Registruokitės!
Maistas vegetarams Vilnius
Kaip išvirti agrastų džemą, skanaus agrastų džemo receptas, agrastų džemo receptas, agrastų džemo gaminimas.
Kaip pagaminti aštrų tunisietišką padažą iš čili pipirų, aštraus čili pipirų padažo - chariso receptas, chariso patiekimas, aštrus padažas.
Itališkų virtinukų su moliūgais receptas, koldūnai su moliūgais, ravioli su moliūgų įdaru receptas
Grybais, daržovėmis ir prieskoninėmis žolelėmis įdaryti krepšeliai - gardūs rudens gėrybių kepiniai!
Mišrainė su morkomis tunisietiškai, morkų mišrainės tunisietiškai receptas
Tunisietiškos kiaušinienės receptas, patiekalas pusryčiams - kiaušiniai, apvirti daržovių padaže.
Kokie ryžiai tinkamiausi sušiams, kaip virti suši ryžius, suši ryžių acto užpilas, suši ryžių gaminimas, suši ryžių receptas, suši ryžiai.
Pyragėlių su džiovintais grybais receptas, pyragėliai su grybais, džiovintų grybų pyragėliai, skanūs pyragėliai su grybais, džiovintų grybų pyragėlių gaminimas.
Apkepo su cukinijomis ir varške receptas, kaip pagaminti skanų cukinijos apkepą su varške
Skanios cukinijų mišrainės su paprikomis receptas žiemai, cukinijos konservuota mišrainė,
Geriausia cukinijų mišrainė, cukinijos konservavimas žiemai, cukinijos mišrainės žiemai receptas
Skaniausi patiekalai iš cukinijos, ką skanaus pagaminti iš cukinijos, top 6 cukinijos receptai
Tagliatelle grietinėlės ir daržovių padaže, makaronų patiekalas, makaronai su daržovėmis receptas.
Švelnaus skonio agurkų mišrainė su aliejumi žiemai, mišrainė iš agurkų žiemai, mišrainės žiemai, ką pagaminti iš agurkų
Obuolių kompoto receptas, obuolių kompoto receptas, karštas obuolių gėrimas, obuolių arbata.
Konservuojame pomidorus žiemai. Nesudėtingas receptas, česnakų prikimšti pomidorai,konservai
Riebaluose keptos bulvės, bulvių kepimas keptuvėje, keptų bulvių receptas, tarkuotų bulvių kepimas, keptų tarkuotų bulvių receptas.
Kaip konservuoti pernokusius agurkus, tarkuoti agurkai žiemai receptas, konservuotų agurkų receptas, tarkuotų agurkų konservavimas
Orkaitėje kepto karpio receptas, skanaus karpio receptas, ką pagaminti iš karpio, kaip gerai iškepti karpį orkaitėje
Sriubos iš špinatų ir cukinijų receptas, kaip pagaminti skanią sriubą iš špinatų
Labai įdomus skonis gaunasi....sunku nuspėti iš ko pagaminta...labiausiai jaučiasi riešutai...
Greitai paruošiamos bandelės be mielių ir kiaušinių.
Gėrimų, užkandžių ir desertų sudėtinės dalys tokios pat kaip ir kosmetikos - eteriniai aliejai ir hidrolatai. Receptai. Pabandykite!
Maistas vegetarams Vilnius
Plekšnių žvejyba Baltijos jūros paplūdimiuose Surf tipo meškerėmis daugiau
Kaip atsiranda pigmentinės dėmės, kaip apsisaugoti nuo pigmentinių dėmių, kaip panaikinti pigmentines dėmes
Tortas iš vištienos ar jautienos kepenėlių perteptas majonezu ir morkų - svogūnų mišiniu.
Silkės su džiovintais pomidorais receptas, moliūgų sėklomis receptas, silkė su džiovintais pomidorais, šventinės silkės receptas, silkė su garnyru.
Silkė su avokadais, šventinės silkės receptas, nuostabus šventinis silkės patiekalas.
Rauginto moliūgo receptas, kaip rauginti moliūgą, raugintas moliūgas, moliūgų rauginimo receptas.
Raudonųjų serbentų uogienės receptas, tiršta serbentų uogienė, raudonųjų serbentų uogienės gaminimas, kaip pagaminti serbentų uogienę.
Savo sultyse marinuoti naminiai pomidorai be odelių, pomidorų savo sultyse receptas, marinuotų pomidorų receptas, kaip marinuoti pomidorus,
Kaip nugalėti skrydžio lėktuvu baimę daugiau
Kaip išvirti agrastų džemą, skanaus agrastų džemo receptas, agrastų džemo receptas, agrastų džemo gaminimas.
daugiauKokie ryžiai tinkamiausi sušiams, kaip virti suši ryžius, suši ryžių acto užpilas, suši ryžių gaminimas, suši ryžių receptas, suši ryžiai.
daugiauPyragėlių su džiovintais grybais receptas, pyragėliai su grybais, džiovintų grybų pyragėliai, skanūs pyragėliai su grybais, džiovintų grybų pyragėlių gaminimas.
daugiauSkaniausi patiekalai iš cukinijos, ką skanaus pagaminti iš cukinijos, top 6 cukinijos receptai
daugiauObuolių kompoto receptas, obuolių kompoto receptas, karštas obuolių gėrimas, obuolių arbata.
daugiauGėrimų, užkandžių ir desertų sudėtinės dalys tokios pat kaip ir kosmetikos - eteriniai aliejai ir hidrolatai. Receptai. Pabandykite!
daugiauVegetarinės mitybos principai. Simptomai kai ima trūkti reikalingų medžiagų. Vegetariški patiekalai
daugiauKą valgo vegetarai ir žaliavalgiai: patiekalų receptai, mitybos principai
daugiauMaistas vegetarams Vilnius
Užsisakykite ANONSAS.LT naujienlaiškį.
Sveikas_gyvenimas
Samosa - nepaprastai skanu, tačiau ne visur gerai padaro. Iki šiol žinojau tik vieną gerą vegetarišką kavinę, apie bambuką - naujiena. Gaila, kad neilgai tedirba:(
2010-10-27 15:33AndrejVedic
Pagal užsakymą gaminame vegetarines vaišes ir saldumynus (ir tortus) pobūviams, renginiams, seminarams... Prieš susisiekiant su mumis, pageidautina kad nors apytiksliai žinotumėte: 1. Kokio maisto pageidaujate: saldaus stalo, užkandžių, paprastų pietų arba puotos (šventiškų vaišių). 2. Laukiamą žmonių kiekį. 3. Kiek planuojate (apytiksliai) išleisti svečiams patenkinti. Detales aptariame per susitikimą.
2010-11-01 12:42