"Sanitas" netrukus gali būti parduotas, galima kaina - 1.7 mlrd. litų

2008-06-09 13:26   Peržiūros : 57   Spausdinti


Farmacijos įmonių grupė "Sanitas" netrukus gali atsidurti naujo šeimininko rankose. Esą sandorio vertė siektų 500 mln. eurų (1,7 mlrd. litų).

Tarp galimų pirkėjų minima Italijos bendrovė "Recordati", kuri neseniai paskelbė apie planus aktyviau dirbti Rytų ir Vidurio Europoje, remdamasis Lenkijos dienraščiu "Rzeczpospolita", rašo "Lietuvos rytas".

"Sanitas" taip pat galėtų atitekti sėkmingai dirbančioms ir daug investuojančioms Indijos farmacijos įmonėms. Ekspertai neatmeta, kad parduodamos akcijos sudomins investicijų fondus.

"Tokia informacija - tik spėlionės, nes nėra nurodyta jos šaltinių", - svarstė "Sanito" generalinis direktorius Saulius Jurgelėnas. Jis tvirtino negalįs atskleisti, kas domisi galimybėmis įsigyti "Sanitą".

"Sanito" pasamdyta konsultacijų bendrovė "Merrill Lynch International" teigia, kad pastaruosiuose sandoriuose už šioje rinkoje veikiančias kompanijas mokėta suma sudarė apie 3,5 įmonės metų apyvartos ir 16-20 EBITDA (pelno prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą ir amortizaciją).

Tai reikštų, kad "Invalda" už " Sanitą", kurio 2007 metais EBITDA buvo 30,5 mln. eurų (105,4 mln. litų), galėtų gauti mažiausiai 500 mln. eurų, apie 1,7 karto daugiau nei "Sanitas" vertinamas Vilniaus biržoje. Tiesa, kiti analitikai skaičiuoja, jog už generinių vaistų bendroves mokama suma gali siekti apie 12 EBITDA, remdamosis tuo pačiu Lenkijos leidiniu rašo "Verslo žinios.

FMĮ "Jūsų tarpininkas" finansų makleris Andrius Adomkus pažymi, jog padidėjusį susidomėjimą "Sanito" akcijomis galėjo paskatinti jau nešviežia naujiena iš "Recordati" stovyklos ir galbūt pavėluota investuotojų reakcija į gerus farmacijos bendrovės pirmojo ketvirčio veiklos rezultatus.

"Pagal Italijos kompanijos įvardijamus bendriausius kriterijus "Sanitas" tiktų kaip potencialus taikinys. Tačiau tai tik prielaidos, nieko konkretaus

kol kas nėra", - sakė makleris, manantis, jog šiomis akcijomis biržoje yra spekuliuojama.

Pirmą kartą apie galimą "Sanitas" savininkų pasikeitimą prabilta šių metų balandį. Tuomet bendrovės valdyba nusprendė atlikti strateginių alternatyvų apžvalgą ir išnagrinėti galimybes padidinti bendrovės vertę. Paprasčiau kalbant - įmonės vadovybė nutarė ištirti galimybes parduoti turimas farmacijos įmones.

"Sanitas" valdo Lenkijos farmacijos įmonę "Jelfa" ir Slovakijos vaistų gamintoją "Hoechst Biotika".

"Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama."


Visasverslas.lt pristato