Didžiojoje Britanijoje populiarėja naujas sukčiavimo kelyje būdas „Flash for cash“

2013-11-11 15:31   Peržiūros : 232   Spausdinti


Ne gyvybės draudimo bendrovės BTA filialo Jungtinėje Karalystėje darbuotojai perspėja apie naują sukčiavimo būdą Didžiosios Britanijos keliuose. Signalizuodami pakaitomis automobilio ilgosiomis ir trumposiomis šviesomis, sukčiai leidžia suprasti vairuotojams, sukantiems iš šalutinio kelio,  kad jie ketina juos sankryžoje praleisti. Patikliam vairuotojui įvažiavus į sankryžą iš šalutinio kelio, signalizuotojas nedelsiant sukelia eismo įvykį, siekdamas gauti draudiminę išmoką. Šis sukčiavimo būdas kelyje Didžiojoje Britanijoje buvo vaizdingai pavadintas „Flash for cash" (mirksėjimas automobilio šviesomis siekiant nesąžiningai pasipelnyti).

 „Flash for cash" sparčiai plinta Didžiojoje Britanijoje

Pasak BTA JK filialo specialistų, nuo 2012 m. pabaigos eismo įvykių, sukeltų apgaulingai signalizuojant šviesomis bei taip stengiantis suklaidinti vairuotoją, rodant, kad jam suteikiama pirmenybė važiuoti iš šalutinio kelio į pagrindinį, skaičius sparčiai augo. Tokios situacijos dažnai inscenizuojamos netoli kuro kolonėlių, prekybos centrų stovėjimo aikštelėse. „Paslaugusis" vairuotojas leidžia suprasti, jog suteikia pirmenybę šalutiniame kelyje esančiam vairuotojui, bet vos tik jis įvažiuoja į sankryžą, sukčiautojas spaudžia akseleratoriaus pedalą ir tyčia sukelia įvykį. Šis sukčiavimo būdas itin sparčiai plinta visoje Britanijoje, jis pavadintas „Flash for cash". Norėdami gauti naudos iš draudimo už patirtus automobilio gedimus, sveikatos sutrikdymą, taip pat patirtą asmeninių daiktų žalą, sukčiai nebijo rizikuoti net savo gyvybe. 

Pagal Jungtinės Karalystės reglamentuotas kelių eismo taisykles, vairuotojas pagrindiniame kelyje visada turi pirmenybę, o signalizavimas šviesomis tiesiog reiškia įspėjimą, kad „aš esu čia", todėl eismo įvykyje sankryžoje visada kaltas lieka tas vairuotojas, kuris iš šalutinio kelio įvažiuoja į pagrindinį. Dažniausiai sukčių automobilyje būna daugiau nei vienas keleivis ir visi buvę automobilyje avarijos metu pateikia atskirus prašymus draudimo bendrovei dėl automobilio sužalojimo, patirtų sveikatos sutrikimų ar asmeninių daiktų sugadinimo.

BTA perspėja vairuotojus JK keliuose būti atidžiais

Dažniausiai vairuotojai, taip pat ir Lietuvoje, mirksėjimą šviesomis supranta, kaip mandagų gestą kelyje, leidimą pravažiuoti ar įspėjimą dėl netoliese esančio kelių policijos patrulio. BTA specialistai perspėja lietuvius JK keliuose elgtis apdairiai ir į mirksėjimą šviesomis žvelgti kritiškai, nesitikėti, kad vairuotojas maloniai nori jus praleisti.

„Eismo įvykio kelyje provokavimas signalizuojant automobilio šviesomis nepaprastai greitai išpopuliarėjo visoje Jungtinėje Karalystėje. Tų šalių gyventojai, kuriuose mirksėjimas šviesomis reiškia mandagų gestą dažnai tampa sukčių aukomis. Draudimo sukčiavimų tyrimų biuras  (Insurance Fraud Bureau, IFB) paskelbė, kad Didžiojoje Britanijoje sulaukė 380 apgavikų pateiktų paraiškų dėl transporto draudimo išmokų, prašant išmokėti nuo 50 iki 100 svarų. „Flash for cash" sukčiavimo atvejai Britanijos draudimo kompanijoms atsieina vidutiniškai apie 392 milijonų svarų per metus. Draudimo sukčiavimų tyrimų biuras Jungtinėje Karalystėje šiuo metu tiria 49 įtartinų grupuočių galimai nusikalstamus veiksmus, kurių sukelti nuostoliai gali siekti iki 66 milijonų svarų draudimo išmokų. Praėjusiais metais 14 proc. visų išmokų sudarė kitas apgavystės būdas siekiant pasipelnyti iš draudimo,  jis vadinamas „Crash for cash". Deja, 2012 m. ir BTA klientai tapo tokių sukčių aukomis. Mano patarimas lietuvių vairuotojams - Didžiosios Britanijos keliuose visada laikytis saugaus  atstumo, o jei ketinsite įvažiuoti iš šalutinio kelio į pagrindinį, žybsinčio šviesų signalo nelaikykite geranorišku mandagiu elgesiu," - kalbėjo BTA Užsienio žalų reguliavimo departamento direktorius Artur Senčenko.

Dažnai Didžiojoje Britanijoje draudimo kompanijos net nesikreipia į teismo institucijas, kad įrodytų jog toks eismo įvykis buvo sukeltas tyčia, planuojant pasipelnyti iš draudimo, nes tai yra labai sudėtingas ir brangus procesas, turint omenyje jog Jungtinėje Karalystėje bylinėjimosi išlaidos yra itin didelės. Be to, neretai asmenys dalyvavę tokiuose sukčiavimo atvejuose yra bedarbiai, negaunantys jokių pajamų, todėl atgauti patirtus nuostolius iš jų praktiškai neįmanoma.


Visasverslas.lt pristato