Patalpinta: 2011-04-12 13:20   Atnaujinta: 2011-04-12 13:23   Komentarai: 0

SVV skatinimo programos - kame problema?

Verslumo skatinimo programos, smulkaus ir vidutinio verslo rėmimo programos. Skiriamos lėšos iš Invega administruojamų fondų, jas išskirsto bankai ir kredito unijos, vėliau galima kreiptis dėl palūkanų kompensavimo į Invega. Palūkanas kompensuoja kas ketvirti, tokiu būdu pirmaisiais metais jūsų palūkanų norma gaunasi žemesnė nei vidutinė rinkos – apie 2,5-3 proc.

Gražu, patrauklu, valio. Tačiau kažkodėl po metų „parama verslui“ programa buvo paskelbta neveikiančia. Lėšos “užsigulėjo“ bankuose, dėl ko jie patys gavo mokėti baudas. Kredito unijos lėšas iš verslumo skatinimo fondų siūlo griežtesnėmis sąlygomis nei eiliniams klientams.

Galbūt ne palūkanose esmė, o požiūryje į verslą? Reikėtų suvokti, kad šie fondai būtent ir skirti suvargusiam ir su problemomis susiduriančiam verslui. Ne eiliniams, geriems banko klientams, kurie dabar turi galimybę dar ir pasinaudoti pigesniais pinigais, bet tam nepatraukliam klientui su prastais balansais, kuris neturi pakankamo užstato nekilnojamu turtu ir kuriam šis fondas galbūt yra parama tiesiogine šio žodžio prasme.

Taip, tai padidina kredito riziką. Taip, tokius klientus sunkiau administruoti. Tačiau tame juk ir yra ekonomikos skatinimo, verslumo didinimo, paramos verslui esmė – pagelbėti verslui dabar, o naudą skaičiuoti veliau. Ne palūkanos sudaro esmę, o pati finansavimo galimybė. Pasidalinkim riziką šiandien ir galėsim pasidalinti pelną rytoj.

Andrius Pšemeneckas www.findep.lt/blogas


Kategorijos: Finansai, Investavimas, pensijų fondai, verslo valdymas, Verslo rizikos, kreditų draudimas, Bankai, kredito unijos, paskolos, ES parama, dokumentų fondų paramai ruošimas, konsultacijos, Verslo planų ir projektų rengimas