Patalpinta: 2012-08-20 15:23      Komentarai: 0

Mokesčių optimizavimas - tarp efektyvaus finansų valdymo ir mokesčių vengimo

„Mokesčių optimizavimas – teisėti veiksmai, kuriais siekiama sumažinti mokamą mokesčių sumą, visiškai atskleidžiant finansinę informaciją mokestinei valdžiai. Mokesčių optimizavimo būdai: mokesčių atskaitymų naudojimas, mokestinio statuso keitimas keičiant pilietybę, įsteigiant ofšorinę įmonę šalyje, kurioje mažesni mokesčiai, ir kt.“, – citata iš Vikipedijos.

Įvertinus tai, kad šiuo metu įmonėms yra keliami smarkiai sugriežtinti bankų bei kitų kredito institucijų reikalavimai norint gauti papildomą finansavimą net ir puikiai veikiančiai bendrovei tai gali būti labai sudėtingas uždavinys. Štai kodėl mokesčių optimizavimas turėtų būti pirmasis įmonės savininko žingsnis ieškant papildomo kapitalo. Juk logiškai mąstant kiekvienas įmonės sutaupytas litas gali būti panaudotas verslo vystimui, darbuotojų skatinimui ir pnš.

Skirtingai nei valstybinės bendrovės vadovai, privataus verslo savininkai privalo apsvarstyti tiek bendrovės tiek ir asmenines pozicijas taikant mokesčių optimizavimo strategiją, kuria siekiama sumažinti bendrą sumokamų mokesčių sumą.Tai reiškia, kad būtina panaudoti priemones, kurios maksimaliai sumažina juridinių ir fizinių asmenų apmokestinamą sumą.

Visais atvejais svarbu atskirti mokesčių optimizavimo veiklą nuo mokesčių vengimo. Mokesčių vengimas yra neteisėta veika, o už tai numatytos baudos.
Todėl svarbu aptarti kiekvieną konkrečią situaciją su profesionalių ir patyrusių finansų specialistų komanda. Mokesčių planavimas yra ilgalaikė veikla: įvairių šalių įstatymų pokyčiai susiję su verslo ir privačių asmenų apklestinimu nuolat kinta, todėl taikant efektyvią mokesčių optimizavimo strategiją būtiną ją nuolat atnaujinti siekiant padidinti įmonės veiklos efektyvumą ir sėkmę.

Autorius: Andrius Pšemeneckas
Šaltinis: FinDep blogas


Kategorijos: Finansai