Patalpinta: 2009-01-29 21:23      Komentarai: 0

Sandorio (sutarties) negaliojimas. I dalis. Niekiniai sandoriai

Pradžiai trumpas pastebėjimas: civilinėje teisėje sandoriai apima sutartis (tai yra platesnė sąvoka negu sutartis), todėl jei ieškosit ko nors Civiliniame kodekse ieškokit ne sutarties, o sandorio.

Negaliojantys sandoriai skirstomi į dvi dalis: niekiniai ir nuginčijami. Nors jie abu negalioja, tačiau, gali skirtis įrodinėjimas. Niekiniai sandoriai yra iš esmės kuo nors ydingi, pažeidžiantys imperatyvias teisės normas, todėl laikoma, kad toks sandoris niekada nebuvo sudarytas. Niekiniais sandoriais laikomi:

Imperatyvioms įstatymo normoms prieštaraujantys sandoris. Paaiškinsiu pavyzdžiu: jei susitarėte iš kaimyno nusipirkti jo kepenis, sumokate, o jis, bjaurybė, jų neatiduoda, negalėsite kreiptis į teismą, kad priverstinai jas išpjautų ir atiduotų jums – Lietuvoje negalima prekiauti žmogaus kūno organais, tai pažeidžia imperatyvias įstatymo normas, todėl toks sandoris negalimas, t.y. niekinis.

Viešajai tvarkai ar gerai moralei prieštaraujantis sandoris. Viena įdomesnių įstatymo normų, nes labai sunku apibrėžt, kas yra gera moralė. Tai yra vertinamasis kriterijus ir vieną dieną teismui argumentai, kodėl yra taip, o ne kitaip gali “sueiti”, o kitą jau ne. Vienas pavyzdžių yra Aukščiausiojo teismo nutartis 3K-3-271/2007, kurioje išaiškinta, kad toks sandoris, kurį sudarė šalys, žinodamos, kad dėl jo įmonė nebegalės vykdyti tolesnės veiklos ir bankrutuos, prieštarauja gerai moralei. Su viešąja tvarka kiek paprasčiau: negali sudaryti sutarties, kad pralaimėjęs lažybas draugas be kelnių apibėgs aplink Katedros aikštę.

Tariamas sandoris, tai formalus sandoris, kuriuo iš esmės nesiekiama pakeisti realiai egzistuojančių teisinių santykių. Pavyzdžiui, jei žinai, kad gresia turto konfiskacija, suorganizuoji greituoju būdu turto pardavimą savo bobutei, kuri nei matys to turto, nei tu pinigų, bus laikomas niekiniu.

Apsimestinis sandoris yra tuomet, kada forma neatitinka jo turinio. Pavyzdžiui parduodat Gedimino pilį už 10Lt, taip siekdami išvengti mokesčių.

Sandoris, sudarytas nesilaikant įstatymų reikalaujamos notarinės formos. Kai kuriuos sudarytus sandorius būtinai tvirtinti turi notaras. Tai reikalinga ne tam, kad notarai turėtų iš ko gyventi, bet tam, kad būtų geriau apsaugoti žmonių bei visuomenės interesai. Notaras turi tvirtinti pačius svarbiausius sandorius – kai kuriems įgaliojimams (bet ne visiems! CK 2.138), nekilnojamojo turto pirkimo pardavimo sutartys, vedybų sutartys etc. Tai apsaugo, pavyzdžiui nuo kaimyno Broniaus, kuris paprašo autografo ant kažkokių popierių, o kitą rytą ateina ir krapšto jus iš namų.


Kategorijos: Teisė, įstatymai, sutartys