VMI sulaukė 1,6 mln. deklaracijų

2014-05-12 10:45   Peržiūros : 18   Spausdinti


 

Gyventojai deklaravo, jog turi sumokėti apie 198 mln., o prašo sugrąžinti 212 mln. litų GPM permokos.

 

          2014 m. gegužės 8 d., Vilnius. Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau - VMI) informuoja, kad remiantis preliminariais duomenimis, šiais metais mokesčių mokėtojai jau yra pateikę apie 1,15 mln. gyventojų pajamų mokesčio (toliau - GPM) deklaracijų, daugiau kaip 69 tūkst. turto deklaracijų bei 378 tūkst. prašymų skirti paramą organizacijoms ir partijoms.

          „Dauguma gyventojų (95 proc.) deklaracijas teikia elektroniniu būdu, naudodamiesi Elektroninio deklaravimo sistema (EDS), tačiau dalis mokesčių mokėtojų vis dar pildo popierines deklaracijas", - teigia VMI prie FM Paslaugų mokesčių mokėtojams departamento direktorė Stasė Aliukonytė - Šnirienė, pažymėdama, jog pastarosios šiuo metu yra apdorojamos, todėl laiku pateikusiųjų deklaracijas gyventojų skaičius neabejotinai augs.

           VMI informuoja, jog deklaracijas privalo pateikti valstybės ar savivaldybių įstaigų vadovai, jų pavaduotojai, padalinių vadovai ir jų pavaduotojai bei išvardintas pareigas einančių asmenų šeimų nariai. Kaip ir kasmet pajamas ir turtą privalo deklaruoti politikai, tarnautojai, valstybės įstaigų ir įmonių vadovai bei kiti asmenys, išvardyti Lietuvos Respublikos gyventojų turto deklaravimo įstatyme. Pajamas turi deklaruoti individualią veiklą vykdę gyventojai - nesvarbu gavo jie pajamų, ar ne, taip pat pajamų deklaracijas turi pateikti ūkininkai ir jų partneriai.

          „Dalis gyventojų privalėjusių pateikti pajamų ir turto deklaracijas, deja, laiku tai padaryti pamiršo", - teigia S. Aliukonytė - Šnirienė, pažymėdama, jog nepateikusiems deklaracijų VMI netrukus siųs priminimus apie jų mokestines prievoles. Vis dėlto privalėję, bet laiku nepateikę deklaracijų, turėtų nelaukti VMI pranešimų ir jas pateikti kuo skubiau, kadangi nuo deklaravimo ir sumokėjimo termino pabaigos, t.y. gegužės 2 d., už kiekvieną pradelstą dieną jiems yra skaičiuojami delspinigiai - 0,03 proc.

Tiems gyventojams, kurie turėtų sumokėti pajamų mokestį, tačiau dėl finansinių sunkumų neišgali to padaryti, primena, jog jie gali kreiptis į apskrities valstybinė mokesčių inspekciją ir tartis dėl mokestinės paskolos ar mokesčių atidėjimo. Gyventojai, norintys susigrąžinti GPM permoką, teikti ir tikslinti deklaracijas gali dar 5 metus. Pateiktų prašymų pervesti 2 proc. paramą ir 1 proc. paramą politinėms partijoms po gegužės 2 d. VMI nebepriima.

Šiuo metu 270 tūkst. mokesčių mokėtojų, teisingai užpildžiusių GPM deklaracijas ir pateikusių elektroniniu būdu, jau susigrąžino daugiau kaip 96 mln. litų GPM permokos. Iš 562 tūkst. išanalizuotų gyventojų deklaracijų nustatyta, kad prašoma grąžinti per 212 mln.

 

Žemiau pateikiama informacija, pagal išanalizuotas deklaracijas, apie gyventojų (1) prašomą sugrąžinti GPM permoką, (2) apie deklaruotas mokėtinas GPM sumas.

 

  • (1) GPM grąžintinas:

2013

skaičius

suma

564 621

212 452 323

 

  • (2) GPM mokėtinas:

2013

skaičius

suma

151 726

197 982 502

 


Visasverslas.lt pristato