Lietuvos ir Turkijos verslo ryšiams – milžiniškas potencialas

2014-12-09 12:11   Peržiūros : 42   Spausdinti


Antradienis, gruodžio 9 d. (Stambulas). Oficialaus dviejų dienų vizito į Turkiją išvykusi Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė dalyvavo Lietuvos ir Turkijos verslo forume, kurio tikslas - stiprinti abiejų šalių verslo ryšius ir ieškoti naujų bendradarbiavimo galimybių ir sričių. Jame dalyvauja 22 verslininkų delegacija iš Lietuvos.

Šalies vadovė pabrėžė, kad Turkija yra 16 didžiausia pasaulio ekonomika, kuri greitai auga, o 80 mln. vartotojų turinti patikima rinka - puiki galimybė mūsų šalies verslui. Tai ypač svarbu šiuo metu, kai Lietuvos verslininkai ieško naujų, stabilių rinkų savo prekėms ir paslaugoms. Bendradarbiavimas su Turkija galėtų plėstis maisto pramonės, paslaugų verslo, tokio kaip transportas, biotechnologijų, lazerių gamybos srityse.

Abiejų šalių ekonominį bendradarbiavimą paskatins ir įsteigta Bendra ekonomikos ir prekybos komisija (JETCO). Ji padės skatinti tarpusavio prekybos augimą, ieškoti ryšių ne tik su didelėmis, bet ir smulkaus bei vidutinio verslo įmonėmis, surasti perspektyviausius sektorius.

Viena iš sričių, kurioje Lietuva ir Turkija glaudžiai bendradarbiauja - transportas ir logistika. Pernai Turkija prisijungė prie kombinuotojo transporto traukinio „Vikingas" projekto. Šis traukinys geležinkelio bėgiais jungia Baltijos ir Juodąją jūras. Prezidentė paragino Turkijos verslininkus labiau išnaudoti „Vikingo" galimybes.

Dar vienas sėkmingo bendradarbiavimo pavyzdys - turizmo sektorius. Turkija ir toliau išlieka pačia populiariausia kryptimi organizuotoms kelionėms iš Lietuvos. Per 20 metų (1992-2012 m.) šią šalį aplankė milijonas Lietuvos žmonių. Pernai Lietuvoje atostogavo apie 6,5 tūkst. turistų iš Turkijos. Šiais metais Turkija prisijungė prie Lietuvos kartu su Jungtinių Tautų Pasaulio turizmo organizacijos inicijuoto Pasaulinio gintaro virtualaus gintaro turistinio kelio kūrimo.

Mūsų šalies prekyba su Turkija vis labiau intensyvėja. Per ketverius metus prekyba išaugo 40 procentų. Šių metų pirmąjį pusmetį Lietuvos eksportas į Turkiją išaugo 27 proc. ir sudarė 75,5 mln. eurų. Pernai Lietuvos importas iš Turkijos sudarė 117 mln. eurų.


Visasverslas.lt pristato