Darbo kodekso pataisoms dėl streikų sustabdymo po svarstymo pritarta

2014-05-07 09:14   Peržiūros : 13   Spausdinti


Seimas po svarstymo pritarė Darbo kodekso pataisų projektui Nr. XIIP-1144(2), kuriuo siūloma patikslinti Darbo kodekso ir nuostatas, reglamentuojančias streiko sustabdymą, taip pat nustatyti kolektyvinių sutarčių aiškinimo taisykles bei aiškiau reglamentuoti streiko teisėtumo klausimą, galiojant kolektyvinei sutarčiai.

Siūloma nustatyti tokį teisinį reglamentavimą, kuriuo remiantis kolektyvinės sutartys būtų aiškinamos pagal Darbo kodekso principus. Taip pat siūloma aiškiau reglamentuoti streikų sustabdymo atvejus, perkeliant iš Darbo kodekso 77 straipsnio 5 dalies į 81 straipsnio 4 dalį visuomenei gyvybiškai svarbias sritis, kuriose teismui būtų leidžiama stabdyti neprasidėjusį streiką. Patikslinama, kokiais atvejais draudžiama skelbti streiką. Siūloma panaikinti trečiųjų teismą, o Vyriausybės funkcijas kolektyvinių ginčų nagrinėjime perduoti darbo arbitražui.

Numatoma, kad skelbti streiką būtų draudžiama greitosios medicinos pagalbos tarnybose dirbantiesiems ir kitiems darbuotojams, kuriems teisę streikuoti riboja įstatymai. Šių darbuotojų reikalavimus spręstų darbo arbitražas. Taip pat kolektyvinės sutarties galiojimo metu būtų draudžiama skelbti streiką, jeigu šios sutarties laikomasi. dėl reikalavimų ar darbo sąlygų, reglamentuotų šioje sutartyje, jeigu jų yra laikomasi. Apribojimas skelbti streiką nebūtų taikomas kolektyvinėje sutartyje numatytoms deryboms pasibaigus šalių nesutarimu.

Jei kiltų tiesioginė grėsmė, kad gali būti neužtikrintos neatidėliotiniems (gyvybiniams) visuomenės poreikiams tenkinti būtinos minimalios sąlygos (paslaugos) geležinkelių ir miesto visuomeninio transporto, civilinės aviacijos, medicinos, vandens, elektros energijos, šilumos ir dujų tiekimo, kanalizacijos, atliekų išvežimo ir liftų nuolatinės priežiūros įmonėse, ir tai galėtų sukelti pavojų žmonių gyvybei, sveikatai ir saugumui, teismas turėtų teisę šiose įmonėse trisdešimčiai dienų atidėti dar neprasidėjusį streiką, o prasidėjusį tokiam pat laikui sustabdyti.

Pataisoms po svarstymo pritarė 67 Seimo nariai, nei vieno nebuvo prieš ar susilaikiusio.


Visasverslas.lt pristato