Atsigaunant Vidurio Europos privataus kapitalo sektoriui, pasitikėjimo lygis artėja prie 2007 m. rekordo

2014-05-27 14:26   Peržiūros : 12   Spausdinti


Remiantis naujausios Deloitte Vidurio Europos privataus kapitalo pasitikėjimo apklausos rezultatais, investuotojų pasitikėjimas šiame regione ir toliau augo. Akivaizdu, jog dabar jis artėja prie rodiklio, kuris buvo užfiksuotas auksiniu regiono laikotarpiu, t.y. 2003 - 2007 m.

Panašu, kad regiono nuosmukis pagaliau artėja prie pabaigos. Apklaustųjų, kurie mano, kad sandorių aktyvumas padidės, lyginant su ankstesniąja apklausa, padaugėjo dvigubai, iki 60 proc., o tai atspindi aukščiausią pasitikėjimo lygį per dvejus metus. „Tai nėra vien tik nedidelis pagerėjimas", - teigia Deloitte Vidurio Europos partneris ir privataus kapitalo skyriaus vadovas Garret Byrne. „Sandorius sudarančiųjų nuotaikos taip pat optimistiškesnės, o naujausios apklausos rezultatai tai tik patvirtina. Mus tai nuteikia labai optimistiškai", - priduria p. Byrne.

  Pasitikėjimas galėjo išaugti dėl keleto veiksnių. Anot G. Byrne, jau nebevyrauja nuomonė, kad Europa yra ant griūties slenksčio, o tai reiškia, kad investuotojai, ypač JAV, ir vėl žvalgosi į Europą ir konkrečiai - į Vidurio Europos regioną. Pernai uždaryta daug fondų, o kiti dar turėtų būti uždaryti. Tai reiškia, kad atėjo metas naujiems fondams.

Gali laukti ir daugiau teigiamų pasikeitimų, nes apklaustųjų, kurie tikisi susitelkti į lėšų pritraukimą, skaičius, atliekant naujausią apklausą, padvigubėjo iki beveik penktadalio (19 proc.).

Ekonominės sąlygos padeda sugrąžinti ritmą į rinką: du trečdaliai apklaustųjų tikisi, kad ekonominė aplinka pagerės, palyginus su 43 proc. rodikliu ankstesnėje apklausoje. Tai didžiausias ekonominio pasitikėjimo lygis nuo 2004 m., kai aštuonios Vidurio Europos valstybės prisijungė prie ES. „Norint įgyvendinti sandorius, tikėti, kad reikalai pasitaisys, yra būtina, nes esant pasitikėjimui bendrovių savininkai planuoja augimą, nebelieka gynybinės būsenos. Privatus kapitalas yra gerai išdėstytas, kad padėtų šioms bendrovėms pasiekti savo tikslų", - pabrėžė G. Byrne.

Ir pagaliau net ketvirtadalis apklaustųjų (27 proc.) tikisi, kad skolinimasis bus lengviau prieinamas. G. Byrne teigia, kad „tai  -  aukščiausias pasitikėjimo lygis skolų rinkose per trejus metus. Galėdamos lengviau gauti finansavimą, bendrovės ir privataus kapitalo fondai gali investuoti ateičiai".

Privataus kapitalo fondų pritrauktos naujos lėšos kartu su finansavimo galimybėmis gali padėti pastūmėti Vidurio Europą ir vėl pasiekti geriausių rezultatų.

 

 

 

 


Visasverslas.lt pristato