Per 8 mėnesius - beveik 8 tūkst. turto areštų

2014-09-03 09:57   Peržiūros : 46   Spausdinti


Per pirmuosius 8 šių metų mėnesius Lietuvos įmonėms įregistruoti beveik 8 tūkst. turto areštų. Iš jų 74 proc. išlieka įregistruoti iki šiol ir tokiu būdu riboja įmonių galimybę valdyti, naudotis ir disponuoti savo turtu, rodo kreditų biuro トCreditinfo" analizė pagal Centrinės hipotekos įstaigos duomenis.

Iš viso 2014 m. sausio - rugpjūčio mėnesiais įregistruotais areštais buvo apribotas įmonių naudojimasis 870 mln. litų turtu. Kai kurie apribojimai turtui vėliau buvo panaikinti, todėl galiojančių turto areštų suma, įregistruota šiemet, išlieka apie 660 mln. litų.

Turto areštas kreditoriui ar teisminio ginčo dalyviui yra priemonė užsitikrinti, kad skolininko turtas nebus nuslėptas. Įmonei, prieš kurią jis nukreiptas - tai kliūtis, kartais galinti ir paralyžiuoti įmonės veiklą. Vertinant išregistruotus areštus, vidutinė trukmė nuo turto arešto įregistravimo iki išregistravimo dienos 2014 m. siekia 44 dienas", - sako Anatolijus Kisielis, kreditų biuro トCreditinfo" teisininkas.

Didžiausi turto areštai rugpjūčio mėnesį įregistruoti statybos sektoriuje: UAB トStatybų ekspertasヤ (10,4 mln. Lt), UAB トKCB Investicijosヤ (4,1 mln. Lt), UAB トVakarų gotikaヤ (4,1 mln. Lt).

Priklausomai nuo įmonės finansinių rodiklių, turto, turto areštai gali reikšmingai sutrikdyti įmonės atsiskaitymus su kitais kreditoriais, todėl turto areštai turi įtakos nustatant įmonių kredito reitingus.


Turto areštas yra priverstinis nuosavybės teisės į turtą arba pavienių jos sudedamųjų dalių - valdymo, naudojimosi ar disponavimo - laikinas apribojimas. Turto areštu siekiama užtikrinti įrodymus, civilinį ieškinį, galimą turto konfiskavimą, taip pat baudų ir nesumokėtų įmokų išieškojimą, kreditorių reikalavimų patenkinimą, kitų reikalavimų ir įsipareigojimų įvykdymą.


Visasverslas.lt pristato