Pramogos įmonės kolektyvui: gaminame vyną

2013-08-27 15:34   Peržiūros : 246   Spausdinti
Butelio užpildymas Raudonieji serbentai Minkomi raudonieji serbentai Slyvos Minkomos slyvos Slyvų ir serbentų masė Vyninė masė kitą dieną Pagalba Spaudimo įranga Pilame masę Spaudžiame masę Pilamos sultys Sifonai alsuokliai susidarančioms vyno dujoms išeiti


Spaudimo įrangaPanagrinėjus įmonių švenčių organizavimo sritį Lietuvoje tenka truputį nusivili. Palyginti su pasiūlymais užsienyje, Lietuvoje įdomių renginių įmonėms pasiūla yra gana menka, jai trūksta įvairovės ir idėjų. O ir dauguma pasiūlymų siejami daugiau su intuityviu suvokimu kaip vesti įmonės renginį.

Vynas visada labai tampriai susijęs su šventimu, ypač kolektyviniu. Daugybė vyno gaminimo ar jauno, ką tik pagaminto, vyno švenčių, žinomos, nuo pat antikinės Graikijos laikų. Todėl ir vakarėlio tematika ar apranga tiktų praktiškai iš visų Europos ir Azijos istorinių laikotarpių. Tai ir antikinės, viduramžių ir šiuolaikinės Graikijos, Romos, Italijos, Prancūzijos, Ispanijos aprangos stilių atspindžiai.

Vynui gaminti, žinoma, irgi reikia parinkti Viduržemio jūros pakrantei tinkamą orą. Tam geriausiai tiks rugpjūtis, gal rugsėjo bobų vasara. Šventė juk turi vykti lauke, smagiai kaitinant saulutei. "Kokios vynuogės tokiu metu?" - paklausite jūs. O jų visai ir nereikia lietuviškam vynui gaminti. Rugpjūtį džiaugemės puikiu raudonųjų serbentų derliumi (kai kurios veislės puikiai sunoksta jau ir liepą), tad tai puikus metas ruošti vyną. Avietės, agrastai, juodieji serbentai, vyšnios, slyvos - tai vaisiai ir uogos geriausiai tinkantys šiam procesui. Rasti šių uogakrūmių ir vaiskrūmių galima kokiame nors užsisenėjusiame kolektyvo nario senelių sode. Seneliai tik dėkingi bus jei nurinksite nukritimui pasmerktas uogas ir vaisius. O jei dar ir apgenėsite tuos apleistus krūmus tai ir tikrai naudingą darbą atliksite.

Renginio pradžia galėtų būti vyno degustacija. Tinkamiausias vynas iš tų pačių uogų ar vaisių, iš kurių ruošiatės gaminti savo vyną. Na, o jei jo nėra galima kolektyvui padaryti edukacinę programą į pagalbą pasikviečiant vyno žinovus. Čia per keletą valadų susipažįstama su norimo regiono vynais, padaromas įvadas į vyno kvapo, skonio ir poskonio atpažinimą. Jei jau nutarėte daryti graikišką vakarėlį, tiks graikiškų vynų kolekcijos ragavimas.

Kiekvienai įmonei gali būti pritaikomi skirtingi scenarijai. Pavyzdžiui, reklamos agentūrai geriau būtų kūrybinės pakraipos šventė, tuo tarpu pardavimų agentūrai tinkamiausias konkurenciją skatinantis renginys.

Kūrybinei šventei būtų derinamos skirtingos uogos ir vaisiai. Nors vertinti galima būtų tik sultis, nes tikrą vyną pavyktų įvertinti tik po metų, o daugeliu atvejų ir vėliau - lietuviškų uogų vynai visą skonių puokštę dažnai atskleidžia tik po 4-5 metų. Tačiau tai yra puiki proga tradicinei kasmetinei šventei, kurioje kasmet būtų išlaikoma intriga - kieno vynas geriausias.

Konkurencijai skatinti skirtas renginys galėtų būti paremtas rugtinyškumu: kas daugiau ar greičiau priskynė tam tikrą uogų kiekį. Galima būtų skatinti ne pavienę konkurenciją, o kolektyve išskirti kelias grupes.  Laimėtojai gauna prizą, pralaimėtojai baudą. Pavyzdžiui, laimėtojai minko uogas, pralaimėtojams jas tenka išspausti ir vėliau išplauti įrangą.

Vyno gaminimo procesas

Parinktos uogos ir vaisiai, kurių gaminimas arčiausias klasikinio vynuoginio vyno variantui. Sultis galima gauti šias uogas minkant kojomis. Kažkada sklandė toks anekdotas, atskleidžiantis, kuo skiriasi cheresas nuo portveino. Pagal jį, cheresas gaminamas, kai vynuoges minko moterys, portveinas - kai vynuoges minko vyrai. Žinoma, tai nėra šių gėrymų gamybos skirtumas, bet pirmam kartui tokiu būdu galima linksmai išrinkti, kas minkys uogas ir vaisius.

Slyvų ir serbentų masė
Minkymas - viena iš smagiausių atrakcijų

Žinoma, profesionalaus aparato, kuriame minkoma ir iš karto gaunamos sultys, tikėtis neverta. Tačiau supaprastinama suminkytą masę subrandinant ir išsunkiant išsiskyrusias sultis. Tam į suminkytą masę įpilama apie 2/3 (skirtingoms uogoms skirtingai) kiekio švaraus vandens. Po 12 - 24 valandų masė įpilama į spaudimo maišelį ir išsunkiama. Geriausiai tinka sintetinis maišelis mažais tarpeliais, tvirtas. Pradžioje galima pakabinti nubėgti, vėliau išsunkiama rankomis arba kaip kaimuose sūrį - prispaudus tarp lentų.

Spaudžiame masę

Į sultis dedama apie 2 kilogramus cukraus 10 litrų sulčių (skirtingoms uogoms skirtingai). Pirmąjį kartą dedama nuo trečdalio iki pusės cukraus, vėliau cukrus sudedamas per 1-2 kartus.

Subrendę ir sausi vaisiai ir uogos dažniausiai turi pakankamą kiekį laukinių mielių (todėl nereikėtų vaisių ir uogų plauti) ir papildomai dėti vyno mielių nebereikia. Nors pridėjus kokybiškų kultūrinių vyno mielių galima pagerinti vyno skonį. Rekomenduojama dėti konkrečios uogos kultūrines vyno mieles, kas dažniausiai neįmanoma dėl pasiūlos nebuvimo.

Butelio užpildymas
Stikliniai indai pripildomi 2/3, sandariai uždaromi ir įstatomas specialus sifonas dujoms pasišalinti.

Butelio užpildymas
Užkimšti geriau guminiais ar plastikiniais kamščiais, nes medinis kamštis gali brinkti ir išsiplėtęs sulaužyti butelio kakliuką. Etnografinėje aplinkoje, žinoma, toks atrodo smagiau.

Vyno cukrinimas

Mielės geriausiai dauginasi tuomet, kai sultyse yra 15-16 procentų cukraus. Audringas mielių dauginimasis vyksta per pirmąsias 5-7 dienas, o po jų dedama kita cukraus dozė. Indas laikomas 15-18 laipsnių temperatūros patalpoje, jis neturi sušilti daugiau kaip iki 25 laipsnių.

Vyno priežiūra

Pirmasis nupylimas daromas vynui nuskaidrėjus ir susikaupus nuosėdoms. Nenupylus vyno, nuosėdose esančios mielės priduos vynui kartumo ir kitokių nemalonių skonių. Nupilama maždaug po keleto savaičių. Nupilant vyną geriau pravėdinti, tai daroma jį išpilstant į atvirus indus.

Po trejeto - ketverto mėnesių galima daryti pirmąjį bandymą "božolė", nors gerti reikėtų labai saikingai. Atrodytų švelnus gėrimas klastingai apgirtina ir dažniausiai būna labai sunkios pagirios.


Visasverslas.lt pristato